Unold's chili

Her kommer min version af chili sauce, som man kender den fra det mellemøstlige køkken. Jeg mener selv jeg er kommet frem til en, der faktisk smager bedre end den man får på diverse restaurationer. 
Jeg har med vilje undgået alt hvad der er konserves og færdige krydderi-blandinger. Den her er hjemmelavet, fra bunden.

Først tager du 1 liter tomatpuré. Den fås i kartoner, og er en del tyndere end den man kender fra dåserne til 2 kr. 
Det skal koges ned til der er ca. 350 gram tilbage - puréen er kogt langt nok ned, når det stopper med at koge, og i stedet står og små-bobler lidt i en ret tyk masse. Sæt den nedkogte tomatpuré væk fra varmen, så den kan køle af stille og roligt.

De soltørrede tomater skal hakkes MEGET fint. HUSK at gemme olien, den skal du bruge om lidt. Hvis man ikke er fanatiker som jeg, der elsker at bruge mine køkkenknive, kan man her med fordel bruge en blender. Den hakkede masse, kommes op i en skål. Nu skal du hakke de langtidsbagte tomater groft. Så røres det sammen med tomatpuréen, og krydderrierne tilsættes. Derefter knuser du hvidløg i, og rører sammen igen.

Når det er rørt godt sammen, kommes det i et stort glas med låg. Det kan være en god ide at skylle det med noget Atamon, for holdbarheds skyld. Evt. kan glasset skoldes, hvis det kan holde til det... Jeg har mistet nogen stykker på den bekostning, så be careful. Min kæreste har en metode til skoldning, hvor man undgår ødelagte glas: Glasset går itu hvis man hælder for meget varmt vand i for hurtigt. Det skal gøres i min. 2 sektioner, hvor man først hælder lidt i glasset, lader det stå et stykke tid og derefter hælder mere på. Så undgår man glas der springer.

Op i glasset med din fine chili sauce, og jævn den ud så du har en glat overflade. Nu hældes olien på, det er vigtigt at den dækker helt. Andre opskrifter foresktiver at man mætter det hele med olie - det synes jeg personligt ikke gør noget godt. Så jeg vil anbefale at nøjes med den olie der er tilbage fra de soltørrede tomater, og så evt. spæde op med en neutral olie efterhånden. Neutral olie = rapsolie, solsikke olie eller lign.

Nu skal det stå i køleskabet i MINDST 3 dage. Vigtigt ikke at bruge den inden den er klar, for det tager de 3 dage før smagen er trådt ordentligt igennem.

Velbekomme! :)

Del ➘

Ingredienser

350 g tomatpuré
1 glas soltørret tomat
12 halve langtidsbagte tomater
1 tsk kardemomme
1 tsk Koriander
1 stor spsk Chili flager (jeg bruger habanero)
1 stor spsk garham masala
t tsk cayennepebber
1 tsk spidskommen
1 tsk rørsukker
1 tsk after death sauce (for ekstra styrke)
8-10 fed knust hvidløg